V Mnichově Hradišti najdete od 25.04.2015 kromě veřejného piana i miniknihovnu received_1121249491234581jménem Knihomol. Projekt veřejného piana funguje již od minulého roku, po zimním spánku v Enzo café bude opět piano na náměstí v podloubí, kde nově naleznete také veřejnou miniknihovnu. Knihomol je určen všem čtenářům, příležitostným i vášnivým.

Miniknihovna nabízí nový domov pro knihy, které už jste přečetli. Cílem tohoto projektu je bezplatné půjčování, sdílení a vzájemná výměna knih, které už nepotřebujete mít doma a zbytečně se na ně práší.

Tento model k nám doputoval z USA, kde vznikla první knihobudka (little free library) v roce 2009. Od té doby vznikají obdobné veřejné bezplatné knihovny na mnoha místech po celém světě i v České republice. Podoba této knihovny je různá, od malé knihobudky (USA), přes knihovny ve veřejné dopravě (Německo), na pláži (Bulharsko), v telefonních budkách (VB, ČR) či na školách. V České republice najdete obdobnou knihovnu také na železniční stanici v Rynolticích. Myšlenka všech knihovniček je stejná, můžete si zde vypůjčit knihu, nebo si ji odnést domů, můžete naopak odložit knížky, které vám doma zbytečně leží.

Máte i vy doma knížku, kterou už jste přečetli, ale je vám líto ji vyhodit? Přineste ji do miniknihovny v podloubí a třeba vyměňte za jinou. Nebo ji tam jen nechte, ať si ji může přečíst někdo jiný. Uvnitř naleznete knížky napříč žánry, které si můžete vypůjčit jen tak k přečtení nebo si je můžete odnést domů.

Propusťte knihy na svobodu a dovolte jim putovat mezi čtenáři 🙂