Tisková zpráva k povolebnímu vyjednávání
21.10.2014, Mnichovo Hradiště

Vážení voliči, přinášíme Vám informace k situaci po komunálních volbách 2014 v Mnichově Hradišti. Komunální volby skončily s výsledkem: SNK Žijeme pro Hradiště 32,48% – 8 mandátů, ČSSD 15,72% – 4 mandáty, ANO 2011 14,54% – 4 mandáty, ODS 13,54% – 3 mandáty, TOP 09 9,98% – 2 mandáty, SNK MH 9,08% – 2 mandáty.

Jako vítěz voleb jsme se rozhodli nabídnout všem uskupením setkání a zjistit jejich představu o spolupráci ve vedení města. Mohli jsme se rozhodnout ihned si vybrat partnery, ale považovali jsme za elementární slušnost všechny vyslechnout a prodiskutovat s nimi současnou situaci.

Minulý týden proběhlo několik pokusů o vytvoření vedení města bez vítěze. Považujeme toto jednání za neférové a přispívající ke vzájemné ztrátě důvěry, která je při složitých dohodách tak potřebná. Nechceme však tyto snahy zatím dále komentovat. SNK Žijeme pro Hradiště se bude snažit o vytvoření dohody založené na programu a volebním výsledku a ne na základě osobních ambicí a antipatií.

Vyjednávací tým SNK Žijeme pro Hradiště ve složení Lochman, Sosnovcová, Mareš a Knobloch se tedy postupně setkal a vyjednával především o programu (zástupce jsme oslovili dle % získaných ve volbách, setkání proběhla dle ochoty i časových možností jednotlivých zástupců):

V sobotu 11.10. se zástupci ČSSDSnímek obrazovky 2014-10-09 v 19.13.30
V neděli 12.10 se zástupci SNK MH
V úterý 14.10 se zástupci TOP 09
V úterý 14.10 se zástupci ODS
V čtvrtek 16.10 se zástupci ANO 2011

Po těchto setkáních jsme se rozhodli, že nové vedení města by se nemělo opírat jen o křehkou většinu 12 hlasů. Měla by vzniknout rada složená ze tří subjektů, které by jasně odpovídaly za svou práci ve vedení města. Dále že jsme ochotni nabídnou svého kandidáta na starostu i místostarostu, ale nebudeme trvat na obou postech starosty i místostarosty, pokud obsazení rady mezi partnery bude odpovídat výsledkům voleb.

Nabídku jsme v neděli předložili ČSSD, jejíž jednání bylo zatím zcela konstruktivní, korektní a směřovalo k řešením programu. ČSSD se rozhodla obě možné varianty podpořit a je ochotna začít pracovat pro město v radě.   Přes mnoho svárů jsme již ve čtvrtek nabídli obecnou možnost účasti v radě také třetímu ANO 2011, neboť jsme se s jeho zástupci shodli na 95% programu. Zástupci ANO 2011 ale již tuto obecnou účast odmítli. Zodpovězení otázky, jak budou prosazovat program jejich voličů, necháváme dále na nich. Logicky jsme tak spolupráci do trojkoalice nabídli čtvrté ODS. Ta první variantu nepřijala a chce dále vyjednávat.

Navrhli jsme proto jednání ve čtvrtek 23.10. ve formátu SNK Žijeme pro Hradiště, ČSSD, ODS. Další informace přineseme tedy v sobotu 25.10.2014 na www.zijemeprohradiste.cz

Za SNK Žijeme pro Hradiště

Vyjednávací tým
Ondřej Lochman, Lenka Sosnovcová, Jan Mareš a Ondřej Knobloch